30 Haziran 2015 Salı

Yaz geldi, cicekler gitti.




Orkidelerimin acan ciceklerinin resimlerini cekip nispet yapar gibi paylasip duruyorum. Her zaman boylesine havali olmuyor durum. Kasim ayindan beri cicekleriyle oturma odamizda cekirdek cikleten orkidenin yapraklari artik zayiflamaya, ciceklerini feda etmeye basladi. Hepsi gitmeden ben de masa susu yaptim zavallilarimi. Ama hepsi daha saglikli bir orkide icin.

Yaz aylari orkidelerin kisa hazirlik yapip bol bol enerji topladigi donemdir. Bu surecte yaprak ve kok cikarirlar. Bu sebeple yaza girmeden acan ciceklere gercekten cok dikkat etmek gerek. Isi degisimi, bol gunes ciceklere bazen zarar verici olabilir. Ve cicekleri canli tutmak icin tum enerjisini harcayan orkidenin yapraklari zayiflamaya baslayabilir.

Kasim ayinda acan cicekleri limden geldigince tutmaya calistim. Ama aci gercekle yuzlesmek ve ciceklerin dalini kesmek orkide sagligi icin en iyisi olabiliyor. Simdi cicekler masami susluyor. Fakat hizla soluyor ve rengini kaybediyorlar.

Bu yaziyi bu donemde bana ozelden yazip ciceklerini korumak icin elinden geleni yapan bir Orkidece takipcisine adamak istiyorum. Orkidesini kurtarmak icin  orkidenin o guzelim ciceklerini kesmesini tavsiye etmek cok kolay gibi gozukse de icimin ciz ettigini dile getiremedigimden buradan yazmak istedim. Bakin benim basima da geldi. Gercekten gulmedim komsuma ki gelsin basima. Ama vaziyet geregince kesiyorsun guzelim cicekleri. Ne yapalim. Bu durumda bile hos resim paylasalim.

17 Haziran 2015 Çarşamba

Kil tanecikleriyle mutlu bir orkide

Gecenlerde kil tanecikleriyle toprakladigim orkidemin mutlulugunu sizinle paylasayim istedim.
Yeni topraklama ile gayet halinden memnun mor benekli beyaz orkidem beni de memnun ediyor. Su aralar birkac gecici rahatsizligi ard arda yasayinca onu yine ihmal ettim. Bana ragmen kendi basina gayet iyi yasadi.


Her gecen gun tomurcuklarini acan orkidem yeni tomrucuklarla yuzumu guldurmeye devam ediyor. Bu orkidemin bana bebek vermesini umid ediyorum. Bakalim ne olacak. Yakinda sizlerle orkidenizin bir dal icinde birden fazla dallanip ciceklenmesini sirrini yazacagim. 

16 Haziran 2015 Salı

Yunanistan'dan "Anali kizli Orkide"


"Iyi ki orkideler uzerine bir blog olusturmaya karar vermisim". Son birkac gundur kendime bu sozu soyluyorum. Her sabah kalktigimda yapilan begenileri saymak ve yorumlari okumak ne buyuk zevk. Bazen bana orkidelerini kurtarmak icin mesaj atanlarla muhabbet cok ilerliyor. Bir bakmisim arkadas olmusuz. Gecenlerde yine boyle cok kiymetli birisiyle tanistim.
Orkidesinin verdigi bebegi kurtarmak icin yazan Yunanistan'dan Melek Sadik beni cok sasirttiniz. Daha soruyu sordugunuzda affalladim. Sorusu su; orkidesi bebek vermis! Biliyorum bu soru degil. Orkidesi bebek vermis hem de iki defa! Ben orkidelerim bebek versin diye ne taklalar atiyorum Henuz hic bir Phalaeopnosis orkidem bebek vermedi. Melek arkadasimin iki defa bebegi olmus bile. Keske ben de boyle orkide koleksiyonumu genisletip "Anne orkideler ve Bebekleri" kosesi olusturabilsem.
Bu arkadasimin orkideleri guzel ilgiden aileyi buyutmek istemis. Ancak ikinci sefer gelen bebegin sansi yaver gitmemis; yapraginda sararma baslamis. Bebegi anneden ayirmak ve sararmis yapragi alkollu makas veya bicakla kesip ayirmak umarim ise yarar.
Melekcigim, senin ve orkidelerinin bahti acik olsun. Hasta bebegin iyi haberlerini bekliyorum.


12 Haziran 2015 Cuma

Kil tanecikleri ile topraklama


Kil Taneciklerin benim icin cok populer bir topraklama malzemesi oldugundan onceki yazimda bahsetmistim. Eger okumadiysaniz ve ilgileniyorsaniz "Farkli bir topraklama; Kil tanceikleri (Clay Pellets)" linkine tiklayarak okuyabilirsiniz.

Benim icin cok yeni bu tanecikleri kurumaya baslayan orkideme denemek icin firsat dogdu. Kurumaya baslayan orkidenize erken teshis icin daha onceki yazilarimda bahsetmistim.  Ulasmak icin yaziya tiklamaniz yeterli.

Her zaman bark (agac kabugu) ile saksisinda mutlu olan cicegim, bir sureligine duzenli olarak ihmal edince yapraklarinda susuzluk/nemsizlik belirtileri gormeye basladim. bir suru cicek tomurcuklarindan sadece iki tanesini acmis olan bu orkide eger mudahale etmezsem bir anda tum acmis ciceklerini tomourcuklariyla kaybedecek. Ne yaparsam yapayim cicekleri kurtaramayacagim.  Cok gecikmeden bakimini kolaylastiracak olan kil tanecikeleri denemeye karar verdim.
Bu degisimi yaparken asama asama fotograflarini cektim ki sizlerle paylasayim.



Oncelikle bark ile orkideyi birbirinden ayirmak gerek. Ayirma islemin itepsi uzerinde yaptim. Yapraklarin arasinda govdeyi iyice tutup yavas yavas cekip cikardim.


Orkideyi cikarinca koklerinin arasindaki barklari elimle iyice temizledim. Sonra kokleri suda yikadim ki elimle cikaramadigim eski bark parcaciklarindan kolaylikla kurtulabileyim,

Bu asamanin resmi yok ne yazik ki. Bu asamada olu kokler var ise temizlemek lazim. Olu kokler; iyice kahverengi olmus ve parmaklarimla hafifce bastirinca kolaylikla ezilir. %91 Isopropyl Alkol ile dezenfekte edilmis makas ya da bicak cok onemli. Bask bir enfeksiyon olusmasini engellemek bu noktada cok onemli..Olu koklerden kurtulunca saglikli kokleri rahatlikla gorebiliyorsunuz.

Zevkime gore sectigim cam vazonun dibini cakil taslari ile doldurdum. Orkidenin kokleri icerde kalarak yapraklari ve govdesi vazonun agiz hizasinda duracak sekilde elimle sabitledim.




Kil taneciklerini bir kavanozun icinde hazir ettim ki vazoya koymasi kolay olsun. 




Bir yandan orkideyi elimle tutarken diger yandan kil taneciklerini vazonun icine yavas yavas bosalttim.


 Bosaltirken taneciklerin koklerin arasina esit yerlesmesine dikkat edin. 





Bu kil taneciklerini buyuklugu sayesinde kokleri rahatlikla gorebiliyorsunuz. Eger koklerde bir sorun olur ise mudahale etmek icin yeterli zamaniniz olacak. Kil taneciklerine daha simdiden bayildim! 


Kil tanecikleri ile orkidenizin eger kokleri uzunsa vazoda sabit durmasi cok kolay oluyor. Eger kokleri yeteri uzun degil ise cubuk ile orkideyi sapindan tutturarak sabitleyebilirsiniz. 

Baslangic olarak tam bir cay bardagi suyu bosalttim. Unutmayin artik plastik, delikli bir saksi olmadigi icin dipteki suda bekletmenize gerek yok. Eger taslari gececek kadar su koyarsaniz kokler suyun icinde kalacak,  bir sure sonra kokleri kaybedebilirsiniz. 




Orkidemi yine ayni eski yerine yerlestirdim. Umarim kuruyan yapraklar canlanir, ciceklerini acip acip mutlu oluruz ailecek. 


Simdilik "Yasasin Kil Tanecikleri!"

2 Haziran 2015 Salı

Kurumaya baslayan orkidenize erken teshis


O kadar kurtardigim orkidelerden kahramanlik hikayesi gibi bahsettim. Ama sevgili esimin hediye olarak getirdigi orkidenin kurumasina izin veriyordum az kalsin. Koleksiyonuma yeni katilmis, romantik hediye olan bu bitkinin aslinda hazin bir hikayesi var. Yakinda bu konuda hakkinda bir post paylasacagim. Simdilik kurumaya baslayan cicegi nasil teshis edersiniz, bu konuya degineyim.



Her sabah, kahvalti sonrasi kahvemi yudumlarken orkidelerimi teker teker kontrol ederim. Dun soyledigim sozleri bugun hep tekrar ederim "ne kadar guzel cicek veriyor", "aa kucuk bir yaprak geliyor, mutlu cicek seni", ya da sadece verdigi kokleri sayarim. Her zaman bu kadar keyifli olmayabiliyor. Yine kahvemi yudumlarken ne goreyim! Resimlerde de gordugunu gibi cicek vermekle cok mesgul orkidem en alttan baslayarak, ilk uc yapragin uzerinde kucuk sevimsiz dalgali bir doku olusmus.


En alttaki yaprak.

Ortadaki biraz daha iyi gorunen ikinci yaprak.
Ucuncu, durumu en iyi olan yaprak. Hala cok canli gorunuyor.
Yapraklarin uzerindeki kirisik dokuyu gormek icin biraz dikkatli bakmak gerekebilir. Ancak zamanla yapraklarin diriliginin azaldigini ve sertligini kaybedip esnek bir yapiya dondugunu gorunce panik olabilirsiniz.  Benim bu ciceklere koydugum teshis; nem eksikligi.  Bu durum ilk en eski yapraklara yansiyor ve yavas yavas ust yapraklara dogru kendini gostermeye basliyor. Bu durumda hala ciceklerini atmaya baslamamis olurlar. Durum ilerledikce ciceklerinin de kurumaya ve solmaya basladigi gorulur. Ne yazik ki cicekleri kurtarmak yapraklari kurtarmak gibi olmuyor. Hatta cicekleri kurtarmak nerdeyse imkansiz. Yapraklara odaklanip, orkidenizi onumuzdeki seneye hazirlamak bu durumda daha umut verici oluyor.

Kurumanin ikinci belirtisi de esneyen yapraklar. Asagida ekledigim resimler ayni orkideden. Ilki alt yapraklardan, ikincisi ise ust yapraklardan. Aradaki farki siz de hemen anlayacaksiniz.

Alttaki nem eksikliginden kuvvetini kaybetmis yaprak. Esnekligi iyiye isaret degil.

Ust yapraklardan bir resim. Parmagimla esnetmeye calissam bile kivrilmiyor. Iste saglikli bir yaprak. 
Yapraklardaki su azalinca, yapraklar diriligini yitiriyor ve saksinizdan sagiya dogru suzulmeye basliyorlar. Kisa zaman icinde orkidenizi tamamiyle kaybedebilirsiniz.

Bu tip durumlarda birkac seye dikkat etmenizini oneririm.
  • Sicak mevsimlerde daha sik sulayin. 
  • Bark'inin degisme zamani gelmis olabilir ki ilkbahar bu degisim icin ideal zamandir. 
  • Orkidenizin yerini degistirin, daha az gunes alan yere yerlestirin. Cok gunes almaya baslamissa yapraklarini cok isitip nemini kaybemis olabilir.  
Ben bunlardan barkini degistirmeyi sectim. Cunku su aralar cok gundemimde olan kil taneciklerini kullanmaya cok merakliyim. En kisa zamanda adim adim nasil kil taneciklerini kullandigimi anlatam bir post yayinlayacagim.  Umarim yapraklar toparlar ve verdigi tomurcuklari kaybetmeden zevkini surebilirim.